Open access
Peer reviewed journal

www.actualgyn.com

Actual Gynecology
and Obstetrics

Abstrakt

Subpopulace lymfocytů u pacientek s ovariálním endometriomem a zdravých žen – pilotní studie
Lukáš Prajka, Miroslava Čedíková, Anežka Procházková, Kateřina Kabíčková, Gabriela Miklovičová, Martina Grundmanová, Magdaléna Kunová, Jan Humplík, Jiří Bouda
Actual Gyn 2023, 15, 9-15
Datum publikace: 2023-02-09
Manuscript ID: 1523002
Počet zobrazení: 1943
Abstrakt

Endometrióza je estrogen-dependentní, zánětlivé, systémové a chronické onemocnění, jehož charakteristickým znakem je přítomnost ektopicky uložených endometriálních žlázek a stromatu mimo dutinu děložní. Cílem naší práce bylo porovnání základních anamnestických a laboratorních údajů s podrobnějším zaměřením na subpopulace lymfocytů u žen s přítomným ovariálním endometriomem v porovnání se zdravými ženami. Studovaný soubor tvořilo 20 žen, jednalo se o 10 pacientek s endometriózou a 10 zdravých žen. Od každé ženy byly získány základní anamnestické informace – věk, váha, výška, body mass index (BMI), věk menarché, délka menstruačního cyklu a délka krvácení. Z laboratorních parametrů byly hodnoceny subpopulace lymfocytů (B-lymfocyty, T-lymfocyty – TH-lymfocyty, TC-lymfocyty, dvojitě negativní T-lymfocyty a NK buňky). Ženy s ovariálním endometriomem udávaly z anamnestických údajů delší dobu menstruačního krvácení oproti kontrolám. Z laboratorních výsledků byl u pacientek nalezen nižší počet TH-lymfocytů a aktivovaných T-lymfocytů oproti kontrolní skupině. 
Imunitní buňky mají v patofyziologii pravděpodobně významnou roli, jejich konkrétní úloha však zůstává nadále neznámá, k objasnění je potřebná podrobná analýza.

Klíčová slova: endometrióza, lymfocyty, imunita